Pineappleparty

keskiviikkona, joulukuuta 21, 2005

C-vitamiinia...



Me kemian opiskelijat saimme syyskauden päättyessä kaksi ohjetta joululomallemme: 1. Älkää tehkö läksyjä (Repo saisi vähintään sydänkohtauksen) 2. syökää vitamiineja. Toisen neuvon avuksi saimme kaikki rehtoriltamme paketit c-vitamiinia eli aksorbiinihappoa (kuvassa). Kiitos vaan muuten! Aloin heti pohtia (tylsänä kemian opiskelijana), voinko syödä näitä ilmaisia vitamiineja päällekkäin omien aikaisempien vitamiinien kanssa? Valtionravitsemisneuvottelukunnan (se on muuten yhdys sana!) mukainen c-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 60 mg. Multitabseista, joita nyt syön, saan päivittäin 40mg c-vitamiinia, joka on siis 67% vertailuarvosta. Saamani c-vitamiiniyhdiste sisältä koko päivän saantisuosituksen, eli 60mg, ja jos söisin näitä yhdessä saisin 167% suositellusta annoksesta.

Nopea kuuklaus paljasti, että elimistö poista munuaisten kautta kaikki ylimääräiset vesiliukoiset vitamiinit (b-ryhmän vitamiinit ja c-vitamiini) ja siten ihmisen on vaikea siitä saada yliannostusta. Oikeasta c-vitamiinin päivittäisestä saantisuosituksesta on joka tapauksessa kuulemma ollut paljon keskustelua eikä asiasta olla täysin samaa mieltä. Monen gramman c-vitamiinin syöminen aiheuttaa kuitenkin kuulemma vatsavaivoja.

Keripukki, eli c-vitamiinin puutostauti, oli vielä 1700-luvulla yleistä varsinkin merimiehillä, joilla oli usein puute tuoreista vihanneksista ja hedelmistä. Keripukin oireina ovat yleinen väsymys ja heikotus, ja läikkien muodostuminen iholle, etenkin reisiin ja sääriin, sienimäiset ikenet sekä verenvuoto kaikista limakalvoista. Hoitamaton keripukki tappaa, mutta c-vitamiini parantaa vaikeankin keripukin. Nykypäivänä keripukkia ei enää suomessa esiinny.

Päätän loppupeleissä tyytyä 67% viitearvosta, eli jos tekee mieli saada ilmaista c-vitamiinia, kerro siitä kommenteissa. Täten virallisesti julistan ananasjuhlien ensimmäisen ilmaisen "nopeat syövät hitaat" c-vitamiini huutokaupan alkaneeksi. Voittona on siis yksi (1) paketti c-vitamiini valmistetta (poretabletteja).

Ketään ei saletisti kiinnosta...

5 Comments:

At 11:23 ip., Blogger Ralf said...

Mä en halua keripukkia. Mä haluan c-vitamiinia. Nostan lappuni ylös.

 
At 11:36 ip., Anonymous Anonyymi said...

Mä vedän Beroccaa, jossa yhdessä tabletissa on 500 mg C-vitamiinia (Acid. ascorb.). Kaamoksen ja pakkasten aikaan lisävitamiinien tarve on suurempi. Ja suolet toimii.

 
At 11:50 ip., Blogger Ralf said...

Vaikuttaa kyl vähän järjestetyltä jutulta...

 
At 10:59 ip., Anonymous Anonyymi said...

Hei tää oli sopupeli! Vaadin virallisen vaalitarkkailijan mielipidettä asiaan. Sitä paitsi teillä ei varmasti ollut asianmukaisia lupia arpajaisten järjestämiseen... Ja muistakaa: mä tiedän missä te asutte, kenen kanssa seurustelette ja mitä koulua käytte!

 
At 9:59 ip., Anonymous Anonyymi said...

Yeah. Olli's got it right. He's going to export chinese girls for Liblika's harem.

 

Lähetä kommentti

<< Home