Pineappleparty

keskiviikkona, helmikuuta 08, 2006

Se ei lopu ikinä

Ennen sitä mentiin kylille hieman viuluja vingauttamaan ja marjapussitaitojaan vilauttamaan. Tänään netti tuo ilmaisine blogi- ja kotisivupalveluineen bostailun sinunkin kotiisi. Joka puolelta tursuaa arvostusta janoavaa massaa, jonka alle jää vääjäämättä. Katso, minä osaan Kung-Futa! Kaikki ne ilmeet niissä iänikuisissa Marion soittovideoissa huutavat:
nnnhhhhhhhminä.
Ihan hyvä, että Sinäkin äänitit Nintendo-klassikon vetopasuunoilla ja ruuvimeisselillä (parodia).

Vaikka on Mario-teema 11-kielisellä bassolla kieltämättä ihan jännä. Nyt tämäkin heebo saa naamansa jopa 1000 ihmisen ruuduille 60 sekunniksi, eikä harjoitteluun mennyt kuin 15 tuntia. Jäähän siinä voiton puolelle, eh?

Pätemistä ei voi lopettaa, sillä ystäväsi eivät arvosta sinua, ellet ole jossain parempi ja näytä sitä. Sitten taklataan tuntemattomia lumivalliin, ja kun jää itkemään, niin ihmiset vain mulkaisevat tweedtakkiensa syövereistä. Tuntuu vääristyneeltä, että arvostus pitää aina ansaita. Eikö muita voi kunnioittaa ilman syytä - vihata vasta sitten, kun he antavat syyn? Etkö sinä voisi?

Uncle John's Moral Decay, lesson 1

10 Comments:

At 10:03 ip., Blogger Ralf said...

Minä voisin.
Epäreilua laittaa blogin loppuun kysymys johon ei voi olla vastaamatta. Hei. Pitääkö sensoreiden vasta aineeni viimeiseen kysymykseen, jonka huomenna aion kirjoittaa? Hohoo. Niille tulee omatunnon tuskia, jos eivät vastaa. Tai sitten ei.

 
At 10:49 ip., Anonymous Anonyymi said...

Esimerkkeinä käytetyt Mario-videot eivät ole välttämättä tehty sitä varten että nämä ihmiset voisivat isotella ("bostailla"). Eikö kyseessä voisi olla vain hyvä vitsi? Tiedätkö muuten, että kestikö tuolta basistilta 15 tuntia harjoitella tuo kappale? Bloggauksessakin tuntuu että kyse on enemmän siitä että bloggaaja saa itse ajatuksensa järjestykseen ja ehkä jotain neuvoa ulkopuolisilta kuin siitä että on tarve todistaa kaikille olevansa hyvä jätkä.

Minusta pätemistä ei tarvitse lopettaa, pätevyys ja tietotaito ovat hyviä asioita. Muita ihmisiä voi toki kunnioittaa ilman syytä (tai "voisi"), mutta tuntuu realistisemmalta olettaa että ihminen on epäpätevä kuin että ihminen on pätevä. Siis että kyseessä ei ole "hyvä jätkä" vaan "mälsä jätkä". En puhu absoluuttisesti hyvistä tai mälsistä jätkistä, vaan nimenomaan siitä että kaikki ovat erilaisia eikä kaikista voi pitää. Erikoistuminen, virtuositeetti, on kunnioitettavaa, laiskuruus ei ole. Minun mielestäni.

 
At 9:19 ip., Blogger John said...

Luitko varmasti postini? Enhän missään sanonut, että laiskoja pitäisi kunnioittaa tai että tulisi pitää jokaisesta ihmisestä, johon tutustut. Sen sijaan kerroin, että olisi parempi, jos ihmisiä ei oletusarvoisesti leimattaisi "mälsiksi" tyypeiksi riippumatta siitä, tiedetäänkö millaisia ihmiset ovat tai tunnetaanko heidät. Tällaista ennaltatuomitsemista itsekin harjoitat kahdesti ajattelematta.

Mainitset pätevyyden. Sehän on hieno asia, äärettömän hieno. On ilo tarkastella nousevan taiteilijan innovatiivista kädenjälkeä. Mutta asetat pätevyyden virheellisesti vastakkain pätemisen kanssa. Näillä kahdella ei ole toistensa kanssa mitään tekemistä.

Jos haluat takertua tähän Mario-teemaan. "Hauskana vitsinä" sen soittamista vaikkapa pianolla piti silloin, kun se ensimmäinen teemanpurkittaja hoksasi asian huvittavuuden. Kestikö sillä basistilla 15 tuntia biisin harjoitteluun? Katsoiko sen 1000 vai 2000 ihmistä ja yksi koira? Hohhoi. Takerrut lukuihin, vaikka niillä ei ole väliä; bassosuoritushan on ihailtava - kyseessä on vain esimerkki kuvailemastani ilmiöstä.

Nyt kun netistä löytyy kymmeniä pelkästään pianolla soitettuja Mario-teemoja, voiko sitä enää pitää hauskana? Tarkoitus toisiaan seuraavissa videoissa on vain tehdä asia paremmin kuin se edellinen - tuoda itsensä esille paremmuudellaan ja vieläpä käyttäen vanhaa ideaa. Funktio? Egon pönkitys - minkä hakeminen ei mielestäni todella ole ihailtavaa. Jos ihmiset tosiaan arvostaisivat toisiaan ja itseään, olisi tämäkin turha päteminen tarpeetonta: itsetuntomme ei tarvitsisi ylimääräistä tukea. Suorastaan missinomaisesti todeten: parempi maailma on se, mitä tulisi tavoitella. Minun mielestäni.

 
At 11:49 ip., Blogger Ralf said...

Vihdoinkin kunnon debattia meidänkin blogiimme. Juho brings life!

 
At 11:09 ap., Anonymous Anonyymi said...

>Luitko varmasti postini?
Kyllä ihan varmasti ja monta kertaa.

>Enhän missään sanonut, että laiskoja
>pitäisi kunnioittaa
Esitit johdattelevan kysmyksen "Eikö muita voi kunnioittaa ilman syytä", siis saattaisit myös kunnioittaa mitään tekemätöntä ihmistä (laiskuria) ilman syytä.

>Sen sijaan kerroin, että olisi parempi,
>jos ihmisiä ei oletusarvoisesti
>leimattaisi "mälsiksi" tyypeiksi
Ok.

>Tällaista ennaltatuomitsemista itsekin
>harjoitat kahdesti ajattelematta.
En muuten harjoita. Kyse on logiikan ja ennakkotapausten avulla kehittelemäni sisäinen malli. Olen ajatellut asiaa vähintään neljästi.

>Mutta asetat pätevyyden virheellisesti
>vastakkain pätemisen kanssa. Näillä
>kahdella ei ole toistensa kanssa mitään
>tekemistä.
No ok, kai minun pitäisi sitten enemmän panostaa äidinkieleen. Nuo kaksi asiaa vain kuulostavat niin samalta että yhdistin ne mielessäni. Siis että ihminen on pätevä, ja kun hän harjoittaa pätevyyttään, hän pätee. Ilmiötä kutsutaan pätemiseksi, näin minä ajattelin, mutta olet varmaan oikeassa.

>Jos haluat takertua tähän Mario-teemaan.
Pidin kummaksuttavana sitä että valitsit juuri Mario-videot esimerkiksesi.

>"Hauskana vitsinä" sen soittamista
>vaikkapa pianolla piti silloin, kun se
>ensimmäinen teemanpurkittaja hoksasi
>asian huvittavuuden.
Meinaatko että se ei enää ole ""hauska vitsi""? Onko se kokijasta riipumatta kulunut ja huono vitsi, tai artistista riippumatta pelkästään "bostailua"?

>Takerrut lukuihin, vaikka niillä ei ole
>väliä
En ymmärrä miksi tällaista normaalia luvuista pitävää ihmistä kiusataan laittamalla lukuja jotka ovat 'vain lukuja' vailla mitään funktiota. Niin minä meinasin että ei se välttämättä halunnut pelkästään "bostailla" niin että harjoitteli hiki otsassa 15 tuntia vaan että jos se on joku hirveä pro niin päättipä nyt vain soittaa sen kappaleen ihan huvikseen ja käytti sen harjoittelemiseen tunnin. Sitten hän ehkä ajatteli että muutkin voisivat pitää siitä sovituksesta.

>Nyt kun netistä löytyy kymmeniä
>pelkästään pianolla soitettuja
>Mario-teemoja, voiko sitä enää pitää
>hauskana?
Ehkä siinä on alkanut syntyä sellainen juttu, että "soitetaanpa mekin nyt Mario-teema, kun se on niin hauska". Kyllä joku voi pitää sitä hauskana, ja varmasti joku pitääkin sitä hauskana.

>Tarkoitus toisiaan seuraavissa videoissa
>on vain tehdä asia paremmin kuin se
>edellinen
Ei ole.

Lopuksi puhut että itsetuntomme ei tarvitsisi ylimääräistä tukea jos kaikki arvostaisivat kaikkia niitä, joita eivät perustellusti vihaa. Onko itsetunto siis lähinnä sitä mitä muut sanovat? Että jos muut eivät arvosta minua, niin minäkään en itseäni arvosta, kun taas jos muut arvostavat minua niin osaan itsekin itseäni arvostaa. Ja sitten tällainen tunne olisi mahtava, kun tietäisi että kaikki inuiitit ja mari-intiaanitkin arvostaisivat minua, vaikka he eivät olisi kuulleet Suomesta. Kuinka hyvällä mallilla itsetuntoni onkaan! Muut tykkäävät niin minäkin tykkään. Olen 45 ja asun kotona (peruskoulu vielä käymättä loppuun) enkä jaksa hakea edes sossulta tukea. Niin kauan kuin muut eivät tiedä siitä niin minulla on hyvä olo. No, et tosin tainnut ihan näin sanoa, innostuin ehkä vähän liikaa. Minun mielestäni.

 
At 6:26 ip., Blogger John said...

>Esitit johdattelevan kysmyksen "Eikö muita voi kunnioittaa ilman syytä", siis saattaisit myös kunnioittaa mitään tekemätöntä ihmistä (laiskuria) ilman syytä.
Lauseeni viittaa kaikkiin ihmisiin, siis totta, myös kuvailemiisi laiskureihin. Ongelma on, että et edelleenkään löytänyt jutun pointtia, vaikka kursivoin sen sinulle:

“Enhän sanonut -- että tulisi pitää jokaisesta ihmisestä, johon tutustut.”

Tutustut. Kun on jo oppinut tuntemaan henkilön persoonallisen kokonaisuuden, hänen laiskuutensa etc oletetut huonot persoonanpiirteensä, ei ehkä ole enää mitään syytä kunnioittaa häntä. Kysymys onkin lähtökohdista - annetaan kaikille mahdollisuus. Sen potentiaalisen hyvän näkeminen jonkin muun sijaan. Selkenikö?

Kirjoitin ensimmäisessä vastauksessani:
>> Tällaista ennaltatuomitsemista itsekin harjoitat kahdesti ajattelematta.
Vastasit:
> En muuten harjoita. Kyse on logiikan ja ennakkotapausten avulla kehittelemäni sisäinen malli.

Sinusta tulisi hyvä poliitikko. :) Tuossa vastauksessasi nimittäin ensin kiellät harjoittavasi ennaltatuomitsemista, ja heti perään myönnät kuitenkin toimivasi samaisen mallin mukaan. Annat vain eri nimen toiminnalle.

> Pidin kummaksuttavana sitä että valitsit juuri Mario-videot esimerkiksesi.
Juuri Mario-videoita löytyy runsaasti, siis ne ovat oiva esimerkki ilmiöstä. Mutta esimerkkivalinnallani ei ole loppujen lopuksi merkitystä – kuvailemallani ilmiöllä sen sijaan on.

> Meinaatko että se [Mario-teema] ei enää ole “”hauska vitsi””? Onko se kokijasta riipumatta kulunut ja huono vitsi, tai artistista riippumatta pelkästään "bostailua"?
Tietenkin Mario-teeman soitto instrumentilla on hauska vitsi! Miksi se muuten leviäisi netissä kulovalkean tavoin? Tämä bostailu tulee nyt siitä, miten soittovideon jo nähneet tekevät aivan saman suorituksen hakiessaan niitä ihailevia kommentteja, jotka samansisältöisen videon jo aikaisemmin tehneet ovat saaneet. Nämä pätemisentarpeiset tarvitsevat hyväksyntää, jota eivät muualta saa.

> -- Sitten hän ehkä ajatteli että muutkin voisivat pitää siitä sovituksesta.
Olet oikeassa. Bassoesimerkki on harhaanjohtava, sillä se on hauska, eikä siinä välttämättä ole kyse pelkästä bostailusta. Enkä ole koskaan nähnyt 11-kielistä bassoa!

>Lopuksi puhut että itsetuntomme ei tarvitsisi ylimääräistä tukea jos kaikki arvostaisivat kaikkia niitä, joita eivät perustellusti vihaa.
Nyt jälleen vääristelet sanojani. Puhuin niiden arvostamisesta, joita et tunne, enkä sanallakaan vihasta.

Lopetuksessasi kysyt, onko itsetunto lähinnä sitä mitä muut sanovat. Ihmisen sosiaalinen ulottuvuus sanelee, että muilla ihmisillä ja heidän puheillaan on vahva vaikutus omaan itseemme - jos sinulle siis tarpeeksi hymyillään ja kehutaan komeljanttariksi, niin kyllä alat pian itsekin uskoa siihen. Mistä luulet esimerkiksi suomalaisten heikon itsetunnon kumpuav#§½ Oho joku tönäisi

Vastaus kysymykseesi on siis muiden käytös. Jos muut arvostavat sinua, on sinunkin helpompi arvostaa itseäsi. Eivätkä tällaisen asenteenmuutoksen tuomat parannukset rajoittuisi vain postauksen (eikä bostauksen) esimerkkeihin.

 
At 12:45 ap., Anonymous Anonyymi said...

John,

Minusta tuntuu että kumpikaan ei oikein ymmärrä mitä toinen ajaa takaa. Voisin edelleen vastata tuohon mitä sinä kirjoitit ja niin edelleen mutta en taida jaksaa. Voidaan vaikka sopia, että sinä voitit.

 
At 11:35 ap., Blogger John said...

...jos vielä olisit vastannut tuohon mammuttivastaukseeni, niin olisin sanonut samaa. Cheers

 
At 7:09 ip., Blogger Ralf said...

Ihmisille on kuitenkin tarve pätemiseen. Kyllähän Johanneskin vitsin heittää, sillä tietää, että on muiden ihmisten mielestä hauska. Juhokin soittaa bassoa esimerkiksi partiotapahtumissa myös siitä syystä, että muut arvostavat hänen kykyään soittaa kyseistä instrumenttia. Jos vaikka minä lauleskelen itsekseni ja joku sattuu sanomaan, että lauluni on kaunista, niin tulenhan minä laulamaan enemmän.

Sitten videoiden tekijöihin. Sanotaan, että Pete teki videon mario tunnarista omalla hanurillaan. Kyllähän hän ihan normaalin ihmisen tavoin saa eräänlaista tervettä itsetunnon kohotusta siitä, että hänen kaverinsa esittelee hänet toiselle sanoin: "Tässä on Pete, joka on muuten aika velho hanurin kanssa ja teki myös aika hauskan videon nettiin." Olisi tylsempää jos hänet vain esiteltäisiin pelkkänä Petenä, sillä mitään nimeltä mainittavaa juttua siitä tyypistä tulisi mieleen.

Kyllähän Deviant Artiin pistetään kuvia, jotta muut voisivat niitä kommentoida. Sekin on tervettä itsetunnon kohotusta. Päteminen nähdään tavalla huonommassa valossa kuin se onkaan. Ihminen tarvitsee muiden rakentavia ja positiivisia kommentteja, jotta hän voi hyvin mielin jatkaa oman kykynsä parantamista.

Jos kaikki olisivat sanoneet Johannekselle, että hei soittosi on hanurista uudestaan ja uudestaan, olisi kitaran soiton kynnys noussut. Tai jos Juhon tekstit olisivat mollattu maan rakoon mistä tietää olisiko hänen kotisivuillaan ollut enää loistavia tarinoita.

Ihmiset tarvitsevat arvostusta kyvyistään, ja mikä parempi saada sitä, kuin tuoda ne esiin. Vaikka jos sitä olisi tehty jo monet kerrat häntä ennen.

Mutta tiettyjä partiolaisia, jotka pätevät aivan liikaa inhoan. Sellaista kuvottavaa tekokehumista ja oman ylivertaisuuden turhaa näyttämistä, vain jotta jo liian suurta egoa voisi vielä pönkittää. Vai voisiko olla niin, että juuri heillä on sisimmissään paljon epävarmuutta, joka ei tule koskaan poistumaan, koska pätevät liikaa saamatta lainkaan oikeaa arvostusta?

 
At 10:10 ip., Blogger John said...

>Kyllä Johanneskin vitsin heittää
Vaikuttaa siltä, että se miten miellän pätemisen sanana on erilainen teihin verrattuna. Tarkoitan nimenomaisesti lähinnä kyseenalaista "bostailua", boasting, bragging, kuten amerikkalaiset ystävämme sanoisivat.

boast, brag, crow, vaunt
to speak with often excessive pride about oneself or sth related to oneself.

Ralfin kuvaama "päteminen", joka ei siis istu tähän kuvaukseen, on obviously hyvänkaltaista pätevyyden näyttämistä, ja kertoo jotain oleellista ihmisen sosiaalisesta ulottuvuudesta - miten ihminen kaipaa hyväksyntää. Bostailu on tätä pätemistä gone extreme.

Mainitsemiesi partiolaisten epävarmuudesta ja ylipätemisestä... monien muiden henkisten ongelmien tapaan se voi kieliä lapsuudesta, jossa heitä ei arvostettu tai kunnioitettu tarpeeksi. Tai sitten he saivat mallin vanhemmiltaan. Mene ja tiedä...

 

Lähetä kommentti

<< Home